vrijdag 25 juli 2008

Italiaan Sequi benoemd als EU-ambassadeur in Kabul

De Europese Unie heeft donderdag Ettore Francesco Sequi, de ambassadeur van Italië in Kabul, benoemd tot Speciale EU Afgezant voor Afghanistan. Hij zal op 1 september de Spanjaard Francesco Vendrell opvolgen.
Italiaan Sequi benoemd als EU-ambassadeur in Kabul

woensdag 2 juli 2008

Italië herziet beperkingen voor militairen in Afghanistan

Italië heeft enkele zogenoemde “caveats” voor haar troepen in Afghanistan gewijzigd waardoor ze makkelijker tijdelijk in het gewelddadige gebieden kunnen opereren.

Defensieminister Ignazio La Russa zei tijdens een bezoek aan de soldaten in Afghanistan dat hij zijn toestemming had verleend voor de herziening van de beperkende maatregelen. De Italiaanse stafchef Vincenzo Camporini noemde de veranderingen “effectief”.

De verandering van het mandaat versnelt nu procedures voor de regering om een verzoek van de NAVO te beantwoorden om soldaten naar een gevaarlijk gebied te sturen. Er moet nu een beslissing over worden genomen binnen 6 uur. Voorheen was dat 72 uur.

De Italiaanse regering heeft laten weten om niet permanent troepen te verplaatsen.

Italië kreeg al een hele tijd kritiek te verduren van landen die actief zijn in de gewelddadige delen van Afghanistan dat het alleen maar in het westen en de hoofdstad Kabul zat, waar het relatief rustig wordt genoemd, en geen soldaten naar het front zond.

De afgelopen weken heeft premier Silvio Berlusconi het een en ander besproken met de Amerikaanse president George Bush en NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer.

Berlusconi staat bekend als een trouwe bondgenoot van president Bush. Hij steunde de oorlog tegen Irak vanaf het begin, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland die niet voor die oorlog waren.

Frankrijk en Duitsland zijn ook de grootste NAVO-partners die geen troepen willen stationeren in het zuiden van Afghanistan, hoewel er Fransen deelnamen aan de tegenaanval van de ISAF toen Taliban een deel van het district Arghandab in de provincie Kandahar hadden bezet.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zei onlangs in een gezamenlijke verklaring met zijn Slowaakse collega Kubis dat hij het liefste ziet dat al de landen onder een commando vallen, en al de ISAF-troepen overal kunnen worden ingezet.

NAVO-chef De Hoop Scheffer vraagt de landen al twee jaar of de caveats voor de troepen nu eindelijk eens een keer kunnen worden afgeschaft. Ze zijn hem een doorn in het oog want er zijn vooral meer soldaten nodig in het zuiden.

Ondertussen wil Berlusconi graag deelnemen aan een gezelschap van landen dat met Iran onderhandelt over het nucleaire programma van dat land.

De groep bestaat momenteel nog uit de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China. Maar Duitsland is tegen deelname van Italië.

Italië leidt het Regionaal Commando West van de ISAF-veiligheidsmacht en per toerbeurt samen met Frankrijk en Turkije het Regionaal Commando Capital. Momenteel leidt Italië het RC Capital. Rome heeft ongeveer 2.000 soldaten gestationeerd in Afghanistan.

Momenteel worden de meeste gevechten in Afghanistan geleverd door Amerikaanse, Britse, Canadese, Nederlandse, Deense, Poolse eenheden.

Deze landen zien graag versterkingen van de NAVO-bondgenoten in het zuiden en oosten waar de opstand van de taliban het hevigst woedt opdagen.

Zie ook
Verhagen en Kubis willen 1 commando